Bezpiczeństwo

Wszystko co warto wiedzieć przed wyjazdem. Wasze opinie, porady, doświadczenia.

Bezpiczeństwo

Postprzez EGIPTO 2 wtorek, 3 maja 2011, 19:55

Witam wszystkich
Mam zamiar pojechac do Egiptu(Sharm El Shaikh,sierpień) pierwszy raz więc w tym kraju jestem "świeżak" :shock: mam kilka pytań do tych co już byli najlepiej w tym roku:
Jaka jest sytuacja po niedawnych zamieszkach czy można powiedziec,iż sytuacja ustabilizowała się do tej z przed obalenia prezydenta?
Kiedy w tym roku rezerwowac wycieczkę czy wcześniej czy poczekac na LAST MINUTE bo słyszałem,iż ceny spadły r/r ze względu na zamieszki i nie trzeba się spiszyc?
Jak wygląda sprawa wycieczek fakultatywnych czy w wypadku ofert "na mieście" ceny są atrakcyjne?
słyszałem o tzw.klątwie Faraona czy to jest niebezpiczne ze względu na stracony czas jak się ustrzac?
I na co zwrócic uwagę przy wyborze hotelu?
I OGÓLNIE PROSZĘ O JAKIEŚ NEWSY Z EGIPTU jeśli można ?
Bardzo dziękuję za informacje z góry
MARCIN
EGIPTO 2

Re: Bezpiczeństwo

Postprzez Piotrek30 czwartek, 5 maja 2011, 14:08

Witam!
Byłem w Egipcie, ale nie w tym roku. Sam się jednak zaczynam orientować w temacie gdyż mam plan wykupić we wrześniu jakiś last minute ;)

Jeśli chodzi o bezpieczeństwo to ostatni komunikat MSZ, dotyczący sytuacji w Egipcie (z 21.02. 2011):

" W związku z rozwojem wydarzeń w Egipcie, Ministerstwo Spraw Zagranicznych uznaje w aktualnej sytuacji za możliwe z punktu widzenia bezpieczeństwa obywateli wznowienie wyjazdów zorganizowanych grup turystów z Polski do egipskich ośrodków turystycznych nad Morzem Czerwonym.
Ministerstwo odradza w dalszym ciągu podróże do dużych ośrodków miejskich (Kair, Aleksandria, Suez), a także wszelkie wyjazdy indywidualne i grupowe, w tym wycieczki fakultatywne poza ośrodki turystyczne.
Jednocześnie zaleca się wszystkim obywatelom RP przebywającym aktualnie w Egipcie zachowanie szczególnej ostrożności..."

Z tego co w necie jeszcze wyczytałem, starają się tam bardzo dbać o bezpieczeństwo turystów. Mnóstwo jest na ulicach policjantów, czy żandarmów którzy kontrolują samochody czy autokary. Na pewno nie wynajął bym samochodu żeby samemu zwiedzać Egipt, ale w jakichś zorganizowanych grupach czytałem, że ludzie jeżdżą.
Jak się czegoś ciekawego dowiesz na ten temat to pisz...
Pozdrawiam!
Piotrek30

Powrót do Poradnik egiptomaniaka