Bakszysz

Wszystko co warto wiedzieć przed wyjazdem. Wasze opinie, porady, doświadczenia.

Bakszysz

Postprzez BORYS poniedziałek, 19 kwietnia 2010, 11:44

Witam,
Chciałem poradzić wszystkim wyjeżdżającym, żeby byli przygotowani na to, że miejscowi będa na każdym kroku oczekiwac od was napiwku.
Byłem w Egipcie pierwszy raz kilka lat temu. Juz na lotnisku zaczepiali nas egipcjanie, bardzo natarczywie swoim zachowaniem próbowali dostać chociaż dolara (za pomoc przy wsadzaniu torby do autobusu, za ciągnięcie walzki itp..)
Niestety ja nie miałem żadnych drobnych, najdrobniejszy nominał to 20$, więc nie dawałem. Była sytuacja dośc nieprzyjemna, kiedy egipcjanin nie chciał oddać mojej torby z bagażnika, bo nie dostał bakszyszu. Trzeba było się kłócić. Poczatek wakacji niezbyt przyjemny, ale teraz juz będę widział i mam nauczkę na przyszłość. Pamiętajcie - jak jedziecie do Egiptu - lepiej być na to przygotowanym - bierzcie drobniaki, nie będziecie miec problemów.
BORYS

Re: Bakszysz

Postprzez Madziara wtorek, 20 kwietnia 2010, 11:34

Witam! Miałam podobną sytuację. Nie byliśmy przygotowani na to że na każdym kroku i to od samego przyjazdu będą nam potrzebne pieniądze. Jak dotarliśmy do hotelu nasz rezydent nas zostawił w recepcji i pojechał porozwozić innych ludzi po hotelach. Poproszono od nas paszporty. Jak się okazało, że nie ma w nich kasy powiedziano nam że nie ma żadnej rezerwacji na nasze nazwiska :shock: Kazano nam czekać do wyjaśnienia, a jak nam w końcu przydzielili pokój to w budynku jak najdalej od plaży i basenu. Dodam tylko, że nie było pełnego obłożenia w pozostałych - lepszych miejscach. Dopiero po powrocie do Polski dowiedzieliśmy się że to wszystko dlatego, że nie zostawiliśmy w paszportach pieniędzy. Egipt to świetny kraj i na pewno jeszcze pojadę, ale radzę wszystkim żeby czytali fora czy jakieś poradniki o Egipcie, bo oszczędzi to później stresów na miejscu :roll:
Madziara

Postprzez witek czwartek, 27 maja 2010, 22:04

Trzeba się przygotować i tyle. Zabrać jak najwięcej drobnych i rządzić ;)
witek

Postprzez stefan piątek, 23 lipca 2010, 10:49

A gdzie ja moge dostać te drobniaki? W kantorach maja?
stefan

Postprzez gofer7 poniedziałek, 1 listopada 2010, 20:49

no właśnie z kantorami jest problem, często nie mają drobnych, a jak mają to po innym kursie
gofer7

Postprzez egiptologik poniedziałek, 28 lutego 2011, 23:09

Najlepiej to unikać takich sytuacji. Egipcjanie kombinują na każdym kroku, ale to żebractwo to nie jest wcale ich tradycja. Kulturalny Egipcjanin nie będzie prosił o bakszysz.
Jak byłem w Egipcie to jeden z przewodników powiedział, że najlepiej gdy podchodzi jakiś natrętny Egipcjanin wymówić stanowczo "lala", co oznacza dosłownie nie, czyli, że się na co nie zgadzamy. Działa to dość skutecznie.
egiptologik

Powrót do Poradnik egiptomaniaka